Funcția din WhatsApp care îți face pozele și filmele trimise să se vadă mai bine de fiecare dată. Mulți au așteptat această opțiune HD implicită

de: Alexandru Puiu
24 06. 2024

WhatsApp este una dintre cele mai populare aplicații de chat din lume, dar până recent nu a fost cea mai bună alegere pentru trimiterea de fotografii și videoclipuri. Limitarea tradițională de 16MB pentru fișierele media și comprimarea acestora pentru a economisi spațiu a dus la imagini și videoclipuri de calitate mai redusă, ceea ce este frustrant în contextul în care camerele telefoanelor mobile sunt din ce în ce mai performante.

WhatsApp introduce calitatea HD implicită

Lucrurile încep însă să se îmbunătățească. Mark Zuckerberg a anunțat anul trecut că WhatsApp suportă acum trimiterea de fotografii de înaltă calitate, dar această opțiune a fost ușor de ratat dacă nu o căutai în mod special. Suportul pentru videoclipuri HD a fost adăugat discret o săptămână mai târziu.

În iunie 2024, WhatsApp pare să fie pregătit să adopte în mod implicit trimiterea de media de înaltă calitate. Conform raportului Android Police, Meta lansează acum posibilitatea de a trimite fotografii și videoclipuri de înaltă calitate în mod automat. Aceasta înseamnă că, odată ce actualizarea ajunge în aplicația ta, fotografiile și videoclipurile tale vor fi trimise în HD fără să fie necesar să faci vreo setare suplimentară. Anterior, trebuia să selectezi opțiunea „calitate HD” de fiecare dată când trimiteai media, ceea ce era frustrant pentru utilizatorii care doreau să trimită întotdeauna media în înaltă calitate.

Cum să verifici dacă ai activată setarea HD

Pentru a verifica dacă ai această setare activată, mergi la Setări > Stocare și date > Calitatea încărcării media. Asigură-te că este selectată opțiunea „Calitate HD”. WhatsApp te va avertiza că media de calitate superioară poate dura mai mult timp pentru a fi trimisă și că poate fi de până la șase ori mai mare, ceea ce înseamnă că poate pune mai multă presiune pe planul tău de date. Cu această setare activată, ar trebui să observi opțiunea HD evidențiată înainte de a trimite fotografia sau videoclipul.

Calitatea HD nu înseamnă fără compresie

Este important să menționăm că media „HD” nu este neapărat ceea ce te-ai putea aștepta. Videoclipurile sunt limitate la o rezoluție maximă de 720p, chiar dacă videoclipul original a fost înregistrat în 1080p sau 4K, ceea ce înseamnă că WhatsApp comprimă încă semnificativ videoclipurile. Totuși, este o îmbunătățire față de calitatea standard, care reduce rezoluția la aproximativ 480p. La fel, WhatsApp aplică încă o anumită compresie fotografiilor trimise prin setarea HD, astfel încât nu vei putea trimite fotografii în rezoluția lor nativă prin această metodă.

Cum să trimiți poze și videoclipuri în rezoluție completă pe WhatsApp

WhatsApp are, de fapt, o soluție mai bună pentru trimiterea de conținut la rezoluție înaltă: în loc să trimiți videoclipurile ca fișiere video, trimite-le ca documente. Aceasta a fost cea mai bună metodă de a trimite media în rezoluție completă de ceva timp, deoarece WhatsApp avea anterior o limită de 100MB pentru documente, iar aproape orice poate fi considerat un „document”. Recent, această limită a crescut la 2GB per fișier, ceea ce face posibilă trimiterea majorității (dacă nu a tuturor) fotografiilor și videoclipurilor tale în rezoluția lor completă către oricine dorești pe WhatsApp.

Pentru a trimite un fișier video prin această metodă, deschide o conversație pe WhatsApp, apasă pe pictograma de atașament (pe Android) sau pe simbolul (+) (pe iOS), alege „Document”, apoi selectează fișierele pe care vrei să le trimiți. WhatsApp va trimite fișierele fără compresie, astfel încât poți împărtăși conținutul în calitatea sa completă (atâta timp cât fișierul este sub 2GB). Pentru a păstra calitatea oricărui fișier mai mare de 2GB, va trebui să folosești o altă metodă de partajare, cum ar fi Dropbox sau Google Drive.

În concluzie, noua funcție HD implicită din WhatsApp îmbunătățește considerabil calitatea media trimisă prin aplicație, oferind o experiență mult mai satisfăcătoare utilizatorilor săi.